Gult gull - Hvitt gull - Roségull - Palladium - Sølv

 

Ta godt vare på smykkene dine

Både gull og sølv er myke metaller som krever varsom behandling. Pass på å ta av deg smykkene når du trener, dusjer, vasker opp, sover og i andre situasjoner som de risikerer å bli skadet. Oppbevar smykkene dine på en egnet plass, gjerne i et smykkeskrin.

På utsatte steder oppstår det på sikt slitasje på smykkene og da helst smykker/ringer med steiner/diamanter. Vi anbefaler derfor at du leverer inn smykkene dine for profesjonelt ettersyn og kanskje en liten oppussing helst en gang i året.

Finheter (gullinnhold) Gull som blir produsert og omsatt i Norge er som oftest i legering 585, d.v.s. at gullinnholdet i smykket eller ringen er 585/1000, de resterende 415/1000 er tillsatsmateriale av forskjellig type avhengig om det er hvitt, gult, eller rødt gull. Finheter som 375/1000 og 750/1000 er også omsatt i Norge.

Generelt om ringer i GULT GULL:

Ringer i gult gull er holdbare og lett å holde pene. Riper synes ikke så lett, og fremstår mer som en patina etter lang tids bruk. De krever ikke mye vedlikehold. Det er en rask og rimelig prosess å få pusset opp ringer i polert gult gull, og de blir like pene som da de var nye.

Generelt om ringer i HVITT GULL:

Riper vil synes tydeligere på en polert hvittgullsring enn en polert gultgullsring – og de første ripene på en ring i hvitt gull synes alltid veldig godt! Hvitt gull er en legering og alle hvittgullsringer er belagt med grunnstoffet rhodium. Det er dette belegget som gjør ringen helt hvit. Når dette belegget etter hvert slites av blir ringen lett gul, og den er da moden for en ”oppfriskning”. En velutstyrt gullsmedforretning vil ha mulighet for å pusse opp og rhodinere ringen mot en liten kostnad. Den vil da bli like vakker som da den var ny.

Generelt om ringer i ROSÉ GULL:

Roségull en en legering (slik som hvitt gull). Ved å minske tilsatsen av sølv og øke tilsvarende med kobber får man den rosa fargen. Roségull har en vakker, varm farge og er flott i kombinasjon med hvitt gull. Glatte ringer i roségull er enkle og rimelige å vedlikeholde (slik som gult gull).

Generelt om ringer i CARBON:

Ringer i CARBON

Carbon er et lett, hardt og slitesterkt materiale med en spennende overflate. Overflaten fremkommer ved at tusentalls tynne kullfibre legges på kryss og tvers og dermed skaper individuelle sjatteringer i materialet slik at hver ring blir unik. Carbonringene leveres også i kombinasjoner med diamanter, sølv, titan og gull. Carbonringer kan ikke reguleres i størrelse. Ved størrelsesendring byttes ringen derfor i en ny størrelse mot innlevering av ringen samt et byttegebyr som varierer noe mellom de ulike typene. Carbonringene kan graveres innvendig med laser. Carbon er et hardt materiale, men kan allikevel kuttes med vanlig verktøy hvis det skulle være nødvendig ved f.eks et ulykkestilfelle.

Generelt om ringer i TOFARGET GULL:

Fargeforskjellen mellom hvitt og gult eller hvitt og rosé er stort sett noe mindre i virkeligheten enn på foto. På foto fremstår det hvite gullet litt mer hvitt en hva som er tilfelle i virkeligheten – dette for å vise at ringene er tofarget. Grunnen til at forskjellen blir mindre er at det hvite gullet for oftest ikke er belagt med rhodium, men har sin ”naturlige” farge, og da fremstår de to fargene litt mer diskré i fargeforskjellen. Polerte ringer i tofarget gull er forholdsvis enkle å holde pene, men trenger en oppussing hos gullsmed fra tid til annen (som gult gull)

Generelt om ringer i PALLADIUM:

Våre ringer er laget av Palladium 500 (50% rent palladium og resten i hovedsak sølv) Palladium er et rimeligere alternativ til hvitt gull og er sterkt og holdbart og har en noe mørkere farge enn hvitt gull. Ringen har samme farge tvers igjennom, og vil - i motsetning til hvitt gull - ikke endre farge når den blir ”slitt”. Det er en rask og rimelig prosess å få pusset opp polerte ringer i Palladium..

Generelt om ringer i SØLV:

Sølv er et forholdsvis mykt materiale. Ringer i dette materiale får derfor lettere riper og hakk enn ringer i gull. Ubehandlet sølv vil anløpe (misfarge) over tid. Derfor er alle våre sølvringer belagt med et tynt lag enten rhodium eller platina slik at de skal holde seg pene lenger. Dette belegget vil ved bruk slites av og ringen kan da anløpe. Misfargede sølvringer kan pusses med vanlig sølvpuss og tørkes med en myk klut. En sølvring vil med mellomrom trenge oppussing hos en gullsmed. Nytt rhodiumbelegg blir da lagt på ringen. Våre sølvringer er populære som forlovelsesringer og vennskapsringer (såkalte venteringer), og blir gjerne byttet ut med gullringer til bryllup eller ved andre merkedager.

Generelt om ringer i TITAN:

Ringer i TITAN

Titan er et allerginøytralt og meget lett materiale. Fargen er grå (noe mørkere enn palladium). Fordi titan er et sterkt materiale, så er det en generell misoppfattning at det ikke kan bli riper og hakk i en titanring. Dette medfører ikke riktighet. På alle våre matte titanringer kan man imidlertid lett fjerne riper ved å dra lett over med en medfølgende pad (eller stålull). På grunn av metallets hardhet har titanringer begrenset mulighet til regulering. Titanringer leveres også med kombinasjon av diamanter, sølv og gull. Alle våre titanringer kan kuttes med vanlig verktøy ved f.eks et ulykkestilfelle.